Blijf het niet uitstellen

Van uitstel komt afstel, het bekende spreekwoord waarmee wordt aangeduid dat het beter is om zaken meteen af te werken. Anders kom je er wellicht niet meer aan toe of doe je ze simpelweg niet meer.

Nadenken over de dood en het maken van testamenten en volmachten is bij uitstek zo een onderwerp om lekker voor je uit te schuiven. Het is immers niet een heel gezellig onderwerp, het kost geld en men weet lang niet altijd hoe eraan te beginnen. Hieronder twee voorbeelden.

 
FAMILIE NIKS GEREGELD

Man (67) en vrouw (68), twee kinderen, eigen huis, beetje spaargeld. Ze hebben nog niks geregeld, wel al lang van plan. Mijnheer wordt op een ochtend niet meer wakker. Naast alle verdriet krijgt mevrouw na enkele maanden een brief van de Belastingdienst waarin staat dat ze 6.200 euro aan erfbelasting moet betalen over de zogenaamde kindsdelen. Ze schrikt zich een hoedje. Maar ja, ze moet betalen.

Een jaar later krijgt mevrouw een hersenbloeding. Helaas wordt ze wilsonbekwaam en wordt ze opgenomen in een zorginstelling. De kinderen willen graag haar huis verkopen, maar horen dat dat niet kan. Ze zijn immers niet de eigenaar van de woning, dat is de moeder. En die kan/mag niet meer tekenen. Tot overmaat van ramp gaat de zorg ook nog een eigen bijdrage berekenen waarbij de waarde van de bezittingen van moeder, dus ook het huis waarin ze niet meer woont, worden meegenomen.

Dit lijkt een spannend en verzonnen verhaaltje, maar helaas is het schering en inslag in onze praktijk. En het vervelende is: veel financieel en juridisch leed had gemakkelijk voorkomen kunnen worden.

FAMILIE WEL GEREGELD

Man (67) en vrouw (68), twee kinderen, eigen huis, beetje spaargeld. Ze hebben vorig jaar alles geregeld, zowel het fiscale als het juridische deel van het erfrecht middels twee uitgebreide, fiscaal ingerichte testamenten en volmachten. Mijnheer wordt op een ochtend niet meer wakker. Naast alle verdriet krijgt mevrouw na enkele maanden een brief van de Belastingdienst waarin staat dat ze geen erfbelasting hoeft te betalen over de zogenaamde kindsdelen. Dat was immers netjes geregeld in het nieuwe testament van haar overleden man. Een jaar later krijgt mevrouw een hersenbloeding. Helaas wordt ze wilsonbekwaam en wordt ze opgenomen in een zorginstelling. De kinderen willen graag haar huis verkopen en horen dat dat gelukkig mogelijk is. Ze zijn dan wel niet de eigenaar van de woning, maar middels de uitgebreide volmacht van de ouders kunnen de kinderen toch tot verkoop van de woning overgaan. Gelukkig maar, want moeder moet ook nog worden opgenomen in een zorginstelling. En zonder goede testamenten en volmachten had de zorg een vervelende greep in de kas kunnen doen.

 

De moraal van beide verhalen: REGEL HET EN BLIJF HET NIET UITSTELLEN.

 

Vanwege de grote vraag naar onze diensten kunt u ons, op afspraak, bezoeken

in Sittard, Horst, Herten, Stein en medio augustus in Valkenburg aan de Geul.

Bij een bezoek aan een van onze kantoren ontvangt u een leuke attentie.

Bel ons gerust voor een afspraak. 0800-1031

 

Waarvan akte,

Mat Scheepers

Fiscalist/erfrechtspecialist